In de unit Moleculaire Pathologie worden DNA of RNA-afwijkingen opgespoord via de techniek van ‘in situ hybridisatie’ (ISH) of via de techniek van de polymerase ketting reactie (PCR).

Tijdens ISH wordt het al dan niet pathologisch gewijzigde genetische materiaal (DNA of RNA) in het te testen weefsel of celmateriaal door opwarming of langs chemische weg (denaturatie) opengebroken. Tijdens het proces van hybridisatie wordt een gemerkte (door middel van een merkermolecule) probe gekoppeld aan de complementaire vrijliggende DNA of RNA molecule. Na afkoeling en enkele wasbeurten kan de probe gevisualiseerd worden in de weefselsnede (in situ) dankzij de merkermolecule. Deze laatste kan een zilver gekleurde merker zijn (SISH) of een lichtmicroscopisch zichtbaar chromogeen (CISH).


Tijdens PCR wordt een stukje afwijkend DNA (of RNA) miljoenen maal geamplificeerd. Dit PCR-product (amplicon) wordt vervolgens zichtbaar gemaakt via emissie van ingebouwd licht (fluorochroom).


Overzicht van de ASZ moleculaire testen op 05/02/2018:

 

  • Analyse van de status van het Her2/neu gen d.m.v. silver in situ hybridisatie (SISH) bij het borstkliercarcinoom en maagcarcinoom uitgevoerd op de BenchMarkGX. Deze analyse is ISO 15189 geaccrediteerd (BelAc nr 375-MED).
  • Detectie van hoog-risico (hr) humaan papilloma virus (HPV) in het cervix-uitstrijkje op het Cepheid HPV Xpert platform. Deze analyse is ISO 15189 geaccrediteerd (BelAc nr 375-MED).
  • Bepalen van BRAF genstatus in het maligne melanoom op het Biocartis Idylla platform. Deze analyse is ISO 15189 geaccrediteerd (BelAc nr 375-MED).
  • Bepalen van K/N-RAS/BRAFgenstatus door mutatie-analyse als negatieve predictor voor anti-EGFR therapie bij het colo-rectaal carcinoom. De analyse op het Biocartis Idylla platform is ISO 15189 geaccrediteerd (BelAc nr 375-MED)..
  • Bepalen van EGFR-genstatus door mutatie-analyse als predictor voor EGFR TKI-therapie bij longcarcinomen. De analyse op het Biocartis Idylla platform is ISO 15189 geaccrediteerd (BelAc nr 375-MED).
  • De ASZ dienst werkt momenteel aan een eigen ISO accreditering op het Illumina MiSeq NGS platform voor next generation sequencing (NGS) testing.
    Indien er nog verdere vragen zijn kan u altijd contact opnemen met Dr K. Dhaene.