Cervico vaginale stalen

Conventioneel uitstrijkje

Het gynaecologische staal moet uitgesmeerd worden op een glaasje en direct gefixeerd worden met Labofix. Het glaasje wordt in een plastieken glaasjeshouder gestopt .

Bij de vaststelling van ASC-US of LSIL wordt een herhalingsuitstrijk op LBC (Thin Prep PAP Test) aangevraagd om een HPV-typering mogelijk te maken. Indien er een klinisch zichtbaar letsel is kan de gynaecoloog een uitstrijkje nemen in LBC (Thin Prep PAP Test) om een HPV-typering aan te vragen.

Het glaasje/potje wordt samen met het aanvraagformulier in een plastieken zak met dichting gestopt, teneinde het te kunnen koppelen aan de patiëntengegevens en onderzoek vermeld op het aanvraagformulier.

Liquid Based Cytology uitstrijkje (=Thin Prep PAP Test) voor HPV virus detectie en typering

HPV-testen kunnen in ons labo enkel uitgevoerd worden op stalen, gefixeerd in Thin prep medium (Hologic). Indien een test aangevraagd wordt op een staal, anders dan in Thin prep medium, nl. cervix LBC Sure Path (BD) dan worden deze stalen doorgestuurd naar het labo van het OLV ziekenhuis.

Het staal afnemen volgens de voorschriften van de fabrikant van de potjes. Klik hier voor de afname instructies van het staal . Het staal blijft 6 maanden goed bij een temperatuur tussen 2 en 30°C.

Het potje wordt samen met het aanvraagformulier in een plastieken zak met dichting gestopt, teneinde het glaasje te kunnen koppelen aan de patiëntengegevens en onderzoek vermeld op het aanvraagformulier.