Cervico vaginale stalen

 

Liquid Based Cytology uitstrijkje (=Thin Prep PAP Test) voor HPV virus detectie en typering

 

Het staal afnemen volgens de voorschriften van de fabrikant van de potjes. Klik hier voor de afname instructies van het staal.

De vervaldatum van het Thin prep potje moet worden gecontroleerd alvorens het staal af te nemen; op datum van afname moet dit nog ten minste 6 weken houdbaar zijn.

Het LBC potje mét staal moet bewaard worden tussen 15 en 30°C en moet getest worden voor een PAP test binnen de 6 weken. Een HPV typering via de Cepheid GeneXpert HPV kit mag tot 6 maand na staalafname gebeuren. 

Het potje wordt samen met het aanvraagformulier in een plastieken zak met dichting gestopt, teneinde het staal te kunnen koppelen aan de patiëntengegevens en onderzoek vermeld op het aanvraagformulier.

 

Conventioneel uitstrijkje

Conventionele uitstrijken dienen slechts per uitzondering te worden uitgevoerd. Op dit staal is geen HPV typering mogelijk. 

Het gynaecologische staal moet uitgesmeerd worden op een glaasje en direct gefixeerd worden met Labofix. Het glaasje wordt in een plastieken glaasjeshouder gestopt. 

Bij de vaststelling van ASC-US of LSIL wordt een herhalingsuitstrijk op LBC (Thin Prep PAP Test) aangevraagd om een HPV-typering mogelijk te maken.

 

 

HPV-testen kunnen in ons labo enkel uitgevoerd worden op stalen, gefixeerd in Thin prep medium (Hologic). Indien een test aangevraagd wordt op een staal, anders dan in Thin prep medium, nl. cervix LBC Sure Path (BD) dan worden deze stalen doorgestuurd naar het labo van het OLV ziekenhuis.